Tandheelkunde & Kinderen

Kindermondzorg

Kindermondzorg: omdat tanden een leven lang mee moeten.


Schellekens & Van den Boomen Tandartsen is een praktijk voor het hele gezin. Kinderen zijn dus meer dan welkom. Ook voor een gezond kindergebit geldt dat mondhygiëne, preventie en regelmatige controle van belang zijn. Zodra uw kind gaat wisselen, zullen we bitewings (kleine röntgenfoto’s) maken, zodat we eventuele gaatjes in een vroeg stadium kunnen opsporen. Het kindergebit is extra kwetsbaar. Om tandbederf (gaatjes) bij kinderen te voorkomen, adviseren wij:

  • uw kind zo min mogelijk zoetigheid en tussendoortjes te geven;
  • uw kind goed te laten poetsen, liefst na elke maaltijd;
  • wanneer uw kind jonger is dan 9 jaar, als ouder na te poetsen;
  • fluoridehoudende tandpasta te gebruiken en minimaal twee keer daags twee minuten te poetsen.

 

Mondhygiëniste

Een van onze mondhygiënistes heeft zich gespecialiseerd in kindermondzorg. Zij controleert het gebit van uw kind, zorgt indien nodig voor een fluorbehandeling en voor het sealen van nieuwe kiezen. De mondhygiëniste zal uw kind ook poetsinstructie geven, zodat hij of zij daarna zelf goed voor zijn/haar gebit kan zorgen.

 

Orthodontie

Soms is het nodig de stand van de tanden en kiezen van uw kind te corrigeren. Mocht uw kind een beugel nodig hebben, dan verwijzen wij u door naar een van de zeer kundige orthodontisten in de regio met wie wij samenwerken. Hebt u een vraag over kindertandverzorging of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon.

 Gewoon Gaaf

Gewoon Gaaf

Vanaf nu doen wij ook mee met GEWOON GAAF!

Wat is gewoon gaaf?
Gewoon gaaf helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. Zo verkleinen ze de kans op gaatjes en hebben ze minder vaak aanvullende behandeling nodig.

Methode voor veel minder gaatjes
Gewoon gaaf is een methode voor preventieve mondzorg bij kinderen tot 18 jaar. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen die de Gewoon Gaaf-methode volgen veel minder gaatjes krijgen en veel minder fluoride-behandelingen, vullingen of sealings nodig hebben.

Hoe werkt gewoon gaaf?
Ieder kind is anders. Daarom krijgen u en uw kind bij de Gewoon Gaaf methode persoonlijk advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind.

Op basis van de risico-inschatting bepaalt de tandarts of mondhygiënist hoe vaak hij/zij het gebit van uw kind wil controleren en of een extra bescherming (sealen) of fluoride-behandeling nodig is. Dat kan per kind verschillen, zelfs per kind in hetzelfde gezin. Het kan zijn dat u in het begin iedere maand, of iedere 3 maanden moet langskomen. Dit is soms nodig om de mondhygiëne te verbeteren en hiermee de kans op gaatjes te verkleinen. Wanneer het poetsen beter gaat neemt het aantal keren dat u moet terugkomen af. Per leeftijd en niveau wordt gekeken aan welke instructie behoefte is, bij zowel ouder als kind.

Kijk voor informatie op de website: www.gewoon-gaaf.nl

 

Veelgestelde vragen

Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn of haar gebit dus gewoon gaaf houden.

Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen, goed (laten) na-poetsen en matig suikergebruik.

Ieder gaatje begint met een wit vlekje. Gelukkig kunt u beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel tijd en aandacht voor nodig.

Jong geleerd is oud gedaan. Neem daarom uw kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, mee naar onze praktijk en begin direct met tandenpoetsen. Samen met uw tandarts en mondhygiëniste kunt u zo het gebit van uw kind gaaf houden.

Of uw kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Zorg ervoor dat uw kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Laat uw kinderen niet wennen aan zoetigheid en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

Wij zijn aangesloten bij:
KRT
KNMT
Zorgkaart Nederland

Schellekens & van den Boomen
Beekhuizenseweg 2
6881 AJ Velp

info@tandartsvelp.nl
026-3620333
Facebook
Instagram